شعار در اسلام |
شعار به معنای علامت است و سابقه ای تاریخی در بین ملت ها دارد . هم مسلمان ها شعار و علامت داشتند مثل أذان یا شعار لا إله الا الله که نشانه مذهب و مکتب شان بود و هم مشرکان که نمادشان ، بت های سنگی بود که می پرستیدند .
در دین اسلام ، شعار نقش خاصی در رویارویی با دشمنان ایفا می کند از جهتی احیای روحیه حماسه و ایثار است و از طرف دیگر ، ایجاد رعب و ترس در دل کفار و منافقین .
به عنوان نمونه ، قبیله بنی النضیر که طایفه ای از یهود بودند، برای زندگی به مدینة النبی پناه آوردند به شرط آن که توطئه نکنند اما یهودیان پیمان شکنی کردند لذا پیامبر اکرم صلوات الله علیه دستور دادند محل زندگی آنها را محاصره کنند و همه مسلمان ها شعار الله اکبر بدهند و خود حضرت هم تکبیر می گفتند . پس از ده شب حضرت ، مأموریت را به حضرت علی علیه السلام سپردند و آنقدر مسلمان ها این شعار را تکرار کردند که خود یهودیان ، مرعوب شده و آن جا را ترک کردند .
🍀 🍀 🍀 🍀 🍀 🍀 🍀 🍀
البته باید مسلمانان دقت کنند که مقابله با دشمنان باید هماهنگ با نوع هجمه و حمله آنان باشد ، مثلا در جنگ احد ، پیامبر اسلام در پاسخ به فریاد مشرکان که از بت ها تعریف و تمجید می کردند ، دستور دادند مسلمانان شعار ” الله مولانا و لا مولی لکم ” سر دهند یعنی حمله و دفاع باید از یک سنخ باشند . یعنی ملتی مسلمان که دشمن درجه یک آن امریکا و اسرائیل تا دندان مسلح است نباید از تجهیزات و تسلیحات موشکی و هسته ای محروم و غافل باشد و یا در تهاجم و تحریم اقتصادی ، کشور باید با تکیه بر ثروت و منابع ملی و تولیدات داخلی به مرز خودکفایی برسد .
🔴 🔴 🔴 🔴 🔴 🔴 🔴 🔴
امام خمینی رحمت الله علیه می فرمودند :
“الله اکبر ما را پیروز کرد “
چگونه ؟ بدین صورت که وقتی یک مسلمان باورش بشود که قدرت خداوند از تمام قدرت های پوشالی مستکبران عظیم تر است ، هم احساس پشتیبانی و حمایت الهی می کند و هم باعث گریز و وحشت دشمنان می گردد . کما این که اوج شعارهای مردمی در راهپیمائی ها در دوران انقلاب و دفاع مقدس ، تکبیر بود .
تکبیر در دین اسلام آن چنان جایگاهی دارد که مقدس ترین و مهم ترین اعمال عبادی ما یعنی نماز با آن شروع می شود زیرا فرد و جامعه ای که ” الله ” محور برنامه های زندگیش باشد ، دیگر از شرق و غرب و منافقان داخلی هیچ ترس و واهمه ای ندارد . چنان که از صدر اسلام تاکنون و از پیامبر بزرگوار گرفته تا ائمه معصوم علیهم السلام و جانشینان بر حق آنان یعنی ” ولایت مطلقه فقیه ” با اتکا به همین شعار مقتدرانه ، اهداف مکتب اسلام را ، به جهانیان معرفی کرده و ارزش های دینی را تبیین و تبلیغ کردند .
البته ناگفته نماند که دین اسلام همه جانبه است و ابعاد مختلف را در نظر می گیرد . از یک طرف شعار و تکبیر و تهلیل و از جهتی ، اخلاق و نصیحت و از بعد دیگر سلاح و تأدیب است . چنان که ( در آیه 36/ حج ) قربانی نمودن شتر را نیز شعار می داند یعنی با یک دست سلاح و با دست دیگر ، علامت دین یعنی قرآن کریم که نمود بارز شعائر الله است و سراسر این کتاب نورانی ، یکتا پرستی و طاغوت شکنی است .
🔴 🔴 🔴 🔴 🔴 🔴 🔴 🔴
اما باید بدانیم که هر شعاری ، نشانه دینداری نیست و نباید از روی غفلت و مسامحه و تساهل آن را قبول و دنبال کرد چه بسا به فرموده حضرت علی علیه السلام ، سخنان و شعارهای به ظاهر حق و دهان پر کنی زده شود که هدف ، کنار زدن رهبران دینی و گرایش به انحرافات و شبهات و فتنه ها باشد ، مثل شعار خوارج که می گفتند : لا حکم إلا لله
یعنی ای علی تو برو کنار که هیچ حکمی غیر از حکم خدا وجود ندارد .
ظاهرا شعار جالبی است ولی حضرت در جواب فرمودند که این سخنان کلمات حقی است که از آن اراده باطل و بد شده است :
کلمة حق یراد بهاالباطل
امروزه هم این چنین شعارهایی در قالب حقوق بشر ، آزادی زنان ، حمایت از کودکان ، تساوی زن و مرد ، دموکراسی و مردم سالاری ، رفراندوم و امثال آن در رسانه های دنیا ، زیاد مطرح می شود اما به قولی اگر ما به سراغ نهج البلاغه برویم بیش از هزار سال قبل ، امام در نامه 77 / حقوق و عدالت اجتماعی را چنان واضح و بی بدیل بیان فرموده که هیچ شعار مخالفی را یارای مقابله با آن نیست از حق بیمه و مرخصی و بهداشت گرفته تا حقوق حیوانات و …که امروزه گروهی احمق و نادان ،با سوء استفاده از جهل عده ای ، بدون ذره ای تعهد و اخلاق ، شعار حمایت از انسان و عدالت می دهند و حال آن که نه از عدل چیزی می دانند و نه از انسانیت !!!
🌵 🌵 🌵 🌵 🌵 🌵 🌵 🌵
حفظ شعائر اسلامی ، از اهمیت بسیار بالائی برخوردار است و تنها ، افراد با تقوا و مؤمن به آن پای بند هستند لذا قرآن کریم در آیه 32/ حج می فرماید :
و من یعظم شعائر الله فإن ها من تقوی القلوب
یعنی تعظیم و تکریم علامات و نشانه های دین ( مثل سعی صفا و مروه) و یا قربانی کردن که قبلا ذکر شد همه و همه از تقوای قلب است چرا ؟
زیرا در دین مبین اسلام ، شعارها برخواسته از هدفی والا و انگیزه ای درونی است که به دنبال آن ، عمل و تعهد و ایستادگی است ( البته معنایش بی تقوا بودن دیگران نیست ولی این تکریم ، امتیازی است که بر اساس عبودیت انجام می گیرد ) و به همین دلیل است که در انقلاب اسلامی ما نیز ، که میراث وحدانیت نبوی و عدالت علوی است ، شعار و پرچم و ایام و همه امور حول محور یکتاپرستی و حق طلبی و مبارزه با شیطان درون و برون ، در عمل است و باز به همین جهت است که هرکار و هر عملی که در راستای نیل به اهداف عالیه جمهوری اسلامی صورت گیرد چه ، سردادن شعار فتح و پیروزی و تکبیر در شامگاه 22 بهمن باشد ، و چه شرکت در راهپیمایی یوم الله و عید مسلمانان جهان در جشن بزرگ و با شکوه چهل سالگی و تکامل شجره طیبه انقلاب اسلامی باشد و چه سر دادن ندای حمایت از مظلوم در روز قدس ! همه و همه از نشانه های تداوم خط سرخ شهادت و خط سبز انتظار است .
قلمت واقعا عالی، قوی، سنجیده، نأثیرگذار و فخیم هست مهتاب عزیزم
همیشه در راه حق قلم بزن
ان شاءالله قلمت شفیع روز محشرت باشد
سلام شیدا جان
ممنونم از تحلیل جالب و پرمحتوا و انرژی بخش شما دوست عزیز و خواهر باوفایم
دعا کنید اینگونه باشم
موفق و حاجتروا باشید
سلام عزیزم عالی عالی عالی
چه زیبا تاریخ جنگ ها و شعارها رو از گذشته تا امروز و تأثیر گذاری آن را بیان کردی
تازه امروز روانشناسا به قدرت کلمه پی بردند و ما به بهترین شیوه اونو در ذکر و آیات قرآنی یا به صورت شعار داریم
موفق باشید
عالی بود
سلام شیدای عزیز
بله به تعبیر شما همه آیات و روایات ما در جای خود، شعار دفاع از حقیقت و مظلومیت انسانها در طول تاریخ است و برای هر حزب و گروه و فرقهای، دین اسلام شعاری کوبنده و جوابگو دارد
ممنونم از اینکه مطالب را به دقت مطالعه و تحلیل مینمایید، دوست عالینویس و عالی نگرم
توفیقتان روزافزون باد
فرم در حال بارگذاری ...